Over mij en de podcast

Meer weten over mij en de oorsprong van de podcast? Dan ben je op deze pagina op de juiste plek! Lees hoe ik mijn liefde voor lezen weer vond en hoe ik plotseling besloot een podcast te maken 🙂

Over mij

Mike van Holsteijn portret © Willemieke Kars

Hoi! Ik ben Mike van Holsteijn (1999), de maker van de podcast Verhalen voor het slapengaan. In 2020 haalde ik mijn bachelor Nederlandse Taal & Cultuur en een jaar later voegde ik hier de master Neerlandistiek aan de Universiteit van Utrecht aan toe. Momenteel doe ik een master om docent Nederlands te worden.

Mijn leescarrière begon zoals die van iedereen: op vroege leeftijd, met verhaaltjes voor het slapengaan. Ik kreeg geen genoeg van het aanwijzen van het muisje dat verstopt zat achter de klepjes in het prentenboek, bleef maar lezen over De mooiste vis van de zee en krijg nog steeds nostalgietrekjes als ik Welterusten, kleine beer zie. Later was ik dol op de boeken van Dolfje Weerwolfje, Geronimo Stilton en de verhalen van Mees Kees. Mijn jeugd zat dus al vol met boeken en lezen.

Maar toen kwam de middelbare school. Het huiswerk zoog al het plezier uit het lezen en ook de Playstation, waarop ik online met mijn vrienden kon gamen, zorgde ervoor dat al snel de boeken die ik voor school moest lezen de enige boeken waren die ik nog las. Ik las literatuur voor de lijst, omdat het moest, maar hierdoor werd het eerder een stom klusje dan een hobby. Tot ik in de vijfde klas kwam. Nog steeds ben ik mijn docent van mijn laatste twee jaar eeuwig dankbaar voor het weer opwekken van mijn liefde voor lezen. Het vuur begon weer te branden door de roman Birk, van Jaap Robben, die nog altijd mijn favoriete roman is. Alles wat ik dus nodig had was een docent die me weer liet zien hoe leuk lezen is.

Eindstand: ik ben Nederlands gaan studeren in plaats van de opleiding toerisme die ik eerst op het oog had en sindsdien ben ik niet meer uit de boeken te slepen. Ik heb me gespecialiseerd in de moderne letterkunde en hoop ook later iets met boeken te kunnen blijven doen. Ook mijn boekenverzameling is significant gestegen sinds de vijfde klas; de 500+ titels passen lang niet allemaal in mijn kleine boekenkast en dus zijn ze overal in mijn kamer te vinden: in stapels tegen de muur, in dozen onder mijn bureau en diep weggestopt in mijn kledingkast. Dit alles leidde ertoe dat ik in mei 2020 de podcast Verhalen voor het slapengaan begon.

Over de podcast

Het is mei 2020. Ik ben nog druk bezig met een vak voor mijn minor Media & Cultuur en over een maand is de deadline voor mijn scriptie. Genoeg aan mijn hoofd, zou je zeggen. Maar nee: de laatste tijd heb ik steeds meer kennisgemaakt met het fenomeen ‘podcasts’. Ineens luister ik ze non-stop. Van podcasts over filosofie tot de sketches van De mannen van de radio. Zoals bij mij wel vaker het geval is wanneer ik iets nieuws ontdek, raak ik er een beetje mee geobsedeerd. Om beter te kunnen slapen luister ik ’s nachts naar de podcast Get Sleepy, waarin een zwoele en rustgevende stem zelfgeschreven verhalen voorleest. Omdat deze podcast in het Engels is vraag ik me af of er ook Nederlandse podcasts zijn waar op dezelfde soort manier verhalen worden voorgelezen. Ik zoek, maar vind niet. Mijn vrienden en ik hebben het op een dag over het beginnen van een podcast en ineens schiet me een idee te binnen: waarom maak ik de podcast die ik zoek zelf niet? En zo was een idee geboren.

Het dwaalt een tijdje door mijn hoofd. Ik brainstorm over hoe de podcast eruit kan komen te zien en wat ik er zoal in kan voorlezen. Langzaam begint het idee zich te vormen. Ik kan oude Nederlandse literatuur voorlezen (omdat er op recente literatuur nog copyright zit) en af en toe ook verhaaltje van mezelf voorlezen. Vooraf kan ik wat tekst en uitleg geven bij de auteur en het verhaal en achteraf kan ik hetgeen dat we hebben gelezen nog kort toelichten. Het was de perfecte manier om mijn liefde voor literatuur op een laagdrempelige manier over te brengen op andere mensen en om ook mijn eigen verhalen voor te kunnen lezen.

De naam Verhalen voor het slapengaan kwam vanzelf, het voelde natuurlijk. Ik wilde de lezer het gevoel geven dat we terug in de tijd gingen, naar de jonge jaren, waarin we nog met onze ouders in bed liggen en samen boekjes lezen. Uiteindelijk hoop ik met de podcast datzelfde te doen wat mijn docent Nederlands in de vijde klas toen deed: het vuur weer een beetje aanwakkeren, laten zien hoe leuk lezen en verhalen kunnen zijn. Zo hoop ik bij degenen bij wie de liefde voor boeken als een onder stof verzwolgen beest is gaan slapen weer wakker te schoppen en bij degenen bij wie dat beest reeds wakker is nieuwe literatuur te introduceren. Of dat gelukt is weet ik niet, daar kunnen natuurlijk alleen jullie over oordelen. Voor nu: goedenacht, slaap zacht 🙂