#14 – Awater – Martinus Nijhoff

In deze aflevering lees ik een gedicht voor dat best een beetje sentimentele waarde voor me heeft: Awater van Martinus Nijhoff. Het is het gedicht waarnaar mijn studievereniging is vernoemd, omdat zowel het personage als de vereniging de ideale reisgenoot is. 

Nijhoff wordt vaak gezien als een van de eerste modernisten in ons land. Zijn gedichten zijn geschreven in gewone taal, maar toch is er veel symboliek in terug te vinden. Hierdoor probeert hij door zijn taalgebruik een nieuwe laag betekenis te geven aan zijn gedichten en in de hoofden van de lezers iets bijzonders tot stand te brengen. Zijn gedichten worden bijna een soort ervaring. In deze aflevering maken jullie kennis met Nijhoff en lees ik Awater voor. Voor nu: goedenacht, slaap zacht 🙂

In deze aflevering heb ik dankbaar gebruik mogen maken van de bundel Verzamelde gedichten, in 2019 uitgegeven door Uitgeverij Prometheus, p. 233-242 (ISBN 9789044633443). 


Muziek:
Tranquility Base by Kevin MacLeod
Link: https://incompetech.filmmusic.io/song/4542-tranquility-base
License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/